Pasji psiholog

kavc1

Pogosto dobivam maile mladih deklet z vprašanjem, kako postati “pasji psiholog”. Pa poglejmo…

V Sloveniji zaenkrat še ne obstaja študij, s katerim bi si pridobili naziv pasjega psihologa.

Na študiju psihologije se pridobi veliko znanj s področja procesov in tehnik učenja živih bitij. Spozna se terapevtske tehnike za delo z ljudmi. Izbirni predmet je lahko tudi komparativna psihologija, katere cilj je razumeti različne živalske vrste in njihovo vedenje. Psiholog se lahko po študiju ali že tekom študiju dodatno usposablja iz vedenjsko-kognitivne terapije, ki je zelo praktična in se jo lahko s pridom uporablja pri delu s psi in njihovimi lastniki.

Študij veterine po drugi strani omogoča pridobitev številnih znanj s področja biologije, fiziologije, genetike itd. O samem študiju veterine bi vam verjetno največ znal povedati kakšen veterinar, pozanimajte se.

V tujini pa obstajajo številni študiji, ki omogočajo pridobitev tega poklica…

Pozanimajte se na spletnih straneh tujih univerz. Nekateri študiji so večletni, potrebno je redno obiskovati predavanja, vaje. Obstajajo pa tudi številni kvalitetni študiji na daljavo. Sama se izobražujem preko Compass Education.

Priporočljivo je tudi, da se povežete in sodelujete s katerim izmed kinoloških društev, ki jih je pri nas veliko. Mogoče se najprej vključite v pasje šolanje, sprva opazujete, morda sodelujete kot pomočnica, kasneje pa vidite ali vam to ustreza. Obstaja tudi veliko literature na temo psihologije psov (največ v angleščini) in številni seminarji na te teme.

Naj poudarim, da je zmotno mišljenje, da dela pasji psiholog predvsem s psi. Zagotovo je večinski del, vsaj 90% dela, ukvarjanje s človekom in manjši del ukvarjanje s psom. Zato tega dela ne bi priporočala nekomu, ki o tem poklicu razmišlja izključno iz ljubezni in želje po delu s psi.

Srečno pri iskanju vaše poklicne poti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prijavite se na novičke o šolanju psov in pasji psihologiji!

Pridružite se nam na Facebooku!