DVODNEVNA DELAVNICA za terapevtske pare

terapevtski-psi

Spodbujanje razvojnih področij uporabnikov z vključevanjem terapevtskega psa

Dvodnevna delavnica bo namenjena vodnikom terapevtskih psov, ki so vključeni v različne oblike terapevtskih, izobraževalnih in vzgojnih aktivnosti. Delavnica vključuje predavanja, skozi katera bodo udeleženci pridobili veščine postavljanja ciljev v delu z uporabniki, se urili v prepoznavanju in pomembnosti spoštovanja (različne) motivacije vseh udeležencev procesa (otrok, starš, terapevt, pes, vodnik psa) in o spodbujanju glavnih razvojnih področij uporabnika z vključevanjem terapevtskega psa v aktivnosti, ki se izvajajo z uporabnikom.

Pozitivni učinki psa v različnih aktivnostih z uporabniki so resda že dobro poznani, je pa ob tem pomembno, da pri vključevanju psa v omenjene aktivnosti skrbimo tudi za njegovo dobrobit. Zato bomo prvi dan delavnice govorili tudi o dobrobiti terapevtskih psov ter o potencialnih tveganjih pri delu in načinih preventive.

Predavanja bodo spremljana s fotografijami in video posnetki.

Drugi dan delavnice bo usmerjen na uporabo znanja pridobljenega prvi dan, skozi praktično delo. Pred izvajanjem aktivnosti s psom bodo vsi udeleženci delavnice (ne glede na to, ali so se prijavili s psom ali brez psa) skozi zastavljene naloge sodelovali v oblikovanju različnih aktivnosti, katerih cilj je spodbujanje določenega razvojnega področja – motoričnega, senzoričnega, jezikovno-govornega, socialno-čustvenega ali kognitivnega.

Zatem bodo terapevtski timi (vodnik in njegov pes) izvajali načrtovane aktivnosti, drugi udeleženci pa bodo sodelovali v vlogah različnih uporabnikov (npr. otroka z motoričnimi težavami). Po vsaki izvedeni aktivnosti bo sledila skupinska analiza načrtovanih in izvedenih aktivnosti, glede na predhodno določene kriterije.

CILJ

Cilj delavnice je, da vodniki terapevtskih psov pridobijo znanja in praktične veščine, s katerimi bodo nadgradili svoje delo, se spoznajo z različnimi možnostmi vključevanja terapevtskega psa v aktivnosti z uporabniki, hkrati pa postanejo bogatejši za novo izkušnjo, ki jim bo pomagala v reševanju potencialnih problemov, s katerimi se srečujejo v svojem delu. Za dosego cilja priporočamo sodelovanje na obeh dneh delavnice, ne glede na to ali prihajate s svojim psom ali ne.

 

VSEBINA DELAVNICE

UVOD

 • Predstavitev predavateljev in udeležencev.
 • Terminologija (uskladitev izrazov).
 • Vsebina, potek in cilji delavnice.

DOBROBIT TERAPEVTSKIH PSOV

 • Zakaj je pomembno, da skrbimo za dobrobit terapevtskih psov?
 • Dobrobit in kakovost življenja (QoL) – dva različna koncepta
 • Načini ocene dobrobiti.
 • Rizični dejavniki tekom vključevanja psa v aktivnosti z uporabniki in načini preventive.

 TRI KOMPONENTE V DELU – CILJ, MOTIVACIJA, AKTIVNOST

 • Postavljanje ciljev pri delu z uporabniki.
 • Pomembnost motivacije vseh vključenih v aktivnosti.
 • Oblikovanje aktivnosti usmerjenih na uresničevanje cilja.

RAZVOJNA PODROČJA UPORABNIKA

 • Motorično.
 • Senzorično.
 • Jezikovno – govorno.
 • Socialno – čustveno.

PRAKTIČNO DELO

 • Kreiranje priprave za izvedbo aktivnosti.
 • Izvedba aktivnosti s psom in uporabnikom/uporabniki.
 • Analiza izvedenih aktivnosti.
 • Vprašanja in zaključna diskusija.

 

RAZPORED DELAVNICE

prvi-dan

 

 

 

 

 

 

drugi-dan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O PREDAVATELJIH

Tea

Tea Selaković diplomirala na Edukacijsko – rehabilitacijski fakulteti Univerze v Zagrebu, smer rehabilitacija, ter pridobila poklic profesor rehabilitator. Svoje profesionalno dela nadgrajuje z izobraževanji „NLP praktik“, „NLP master“, „Brain Gym 101“, „Brain Gym – Optimal Brain Organization“, delavnice Carla Orffa – HUCO glasbene terapije, „Družinska terapija“ dr. Bastašića. Z delom s terapevtskimi psi je pričela v Hrvaškem društvu za šolanje psov vodičev in mobilnost, kjer je po izobraževanju dve leti delala na delovnem mestu svetovalke za družine uporabnikov terapevtskih psov za področje celotne Hrvaške. Zatem je v svoje delo z otroki z avtizmom, motnjami v duševnem razvoju, cerebralno paralizo, motnjami vida, sluha, senzorike in motorike, vključevala tudi svojega terapevtskega psa, mešanko Širo. Trenutno je zaposlena v Centru za vzgojo in izobraževanje Goljak v Zagrebu. Je predsednica društva Psi pomagači – udruge za educiranje i certificiranje terapijskih timova, ter je strokovna predavateljica v izobraževanju terapevtskih timov iz področja edukacijske rehabilitacije.

IgorIgor Gaćeša – izobraževanje iz področja vedenja in učenja psov je opravil v Mednarodni šoli za vedenje in šolanje psov v Avstriji, pod mentorstvom Turid Rugaas. Nadaljnja izobraževanja v glavnem nadaljuje v tujini, med drugim ima opravljeno edukacijo iz področja dobrobiti, emocij in kognicije pri živalih, v organizaciji Kraljevskega zoološkega društva Škotske. Dela kot svetovalec za vedenje psov, je podpredsednik društva Psi pomagači, kjer izvaja oceno osebnosti psov kandidatov za terapevtske pse, izvaja predavanja iz področja učenja, vedenja in dobrobiti psov, hkrati pa izvaja praktično delo v teku edukacije terapevtskih timov. S svojim delom v tem segmentu želi izboljšati kvaliteto šolanja psov terapevtov, z uporabo izključno nenasilnih metod in novih spoznanj o možnostih učenja, hkrati pa tudi ozaveščati glede pomembnosti dobrobiti in kvaliteti življenja psov, ki jih vključujemo v terapevtske aktivnosti. Osebna internetna stran: www.igorgacesa.com

TERMINI

sobota, 17. in nedelja, 18. oktober 2015

LOKACIJA

Puppyland – Razlagova 19, 3000 Celje

Parkiranje je možno v ulici neposredno ob objektu (parkirnina v soboto od 8-10. ure, po 10. uri in v nedeljo brezplačno), pri Železniški postaji – brezplačno (2 min peš) ali v Mestnem parku – brezplačno (5 min peš).

CENA

90 € za oba dneva.

V kotizacijo je vključeno:

 • dvodnevni strokovni program
 • gradivo
 • prigrizki, kava in sok v odmorih

Doplačilo za aktivno udeležbo s psom je 10 € (max. 8 oseb se lahko udeleži s psom).

Udeležba je možna tudi samo prvi dan – cena je 45€. Prednost pri rezervaciji mest bodo imeli tisti, ki se bodo prijavili za oba dneva, saj se dopolnjujeta.

SKUPINSKI POPUST

Skupinski popust – 10% se lahko uveljavlja pri prijavi vsaj 3 udeležencev iz istega društva ali organizacije. V tem primeru je cena na udeleženca za oba dneva 81 € (brez psa) oz. 90 € (udeležba s psom) ter za udeležbo samo 1. dan 40 €.

PRISOTNOST PSOV NA DELAVNICI

Udeležba na delavnici s psom je možna le za tiste, ki so svojega psa prijavili na aktivno udeležbo drugi dan. Delavnice s psom se lahko udeležijo tisti psi, ki imajo certifikat za terapevtsko delo ter psi “pripravniki”, torej tisti, ki so opravili oceno osebnosti, lastniki, ki so že opravili izobraževanje v določeni ustanovi/društvu in so pripravljeni na praktično delo z uporabniki.

Ostale naprošamo, da njihovi psi počakajo doma.

V drugem dnevu delavnice bo lahko največ 8 udeležencev vadilo s svojimi psi (posamično). Psi, ki bodo sodelovali v delavnicah, so lahko prisotni tudi prvi dan na predavanju ter drugih dan takrat, ko ni aktivnih vaj s posameznim psom. Takrat vas naprošamo, da dela le en pes, medtem ko ostali počakajo v avtomobilih ali v drugem prostoru v boksu.

Psi so lahko med predavanji zraven, v kolikor se v tej situaciji počutijo v redu, so mirni, ne lajajo in lepo sprejemajo druge pse. V prostoru zraven predavalnice je po želji možna uporaba 3 boksov ter ležišč.

JEZIK

Delavnica bo v HRVAŠKEM JEZIKU, prevoda tekom predavanja prvi dan ne bo. Powerpoint prezentacija bo prevedena v slovenščino. Drugi dan, kjer bo več praktičnega dela, bo za pomoč pri komunikaciji poskrbljeno tekom delavnice.

PRIJAVE

Število mest je omejeno. Ko prejmemo prijavnico, vas na mail obvestimo glede rezervacije mesta, načina plačila in ostalih podrobnosti.

>>> PRIJAVNICA

 

PLAČILO

Tisti, ki se boste prijavili za oba dneva, si s plačilom na TRR Psi Svet zagotovite mesto takoj – podatke za nakazilo dobite, ko prejmemo izpolnjeno prijavnico. Rok za plačilo kotizacije je 1.10.2015.

Tisti, ki bi se želeli prijaviti le za prvi dan, prav tako izpolnite prijavnico, glede prostih mest pa boste obveščeni najkasneje 2 tedna pred delavnico in boste takrat tudi prejeli podatke za nakazilo, v kolikor bo še prostih mest.

V kolikor želite originalni račun, v prijavi navedite celotno ime/naziv plačnika, točen naslov in davčno številko.

Na vašo željo vam izstavimo predračun po emailu. Račun v fizični obliki boste prejeli na kraju delavnice.

ODPOVEDI

V kolikor odpoveste rezervacijo do vključno 1.10.2015 vam vrnemo celotno vplačano kotizacijo. Za odpovedi do vključno 10.10.2015 vrnemo 50% kotizacije. Po tem datumu, od vključno 11.10.2015 dalje, kotizacije ne vračamo.

V primeru odpovedi delavnice s strani organizatorja/predavateljev, se prijavljenim na njihov TRR povrne celoten znesek vplačane kotizacije.

 

 

Izkušnje

 • "Veseli smo, da se že vidijo spremembe pri Lekiju! Hvala za vse..."
  Maja in Leki
 • "Opažam veliko spremembo na bolje, ko srečujeva pse. Sem zadovoljna i..."
  Manca in Elli
 • "Predvsem sem ob Boniju bolj mirna in bolj sproščena ter mu bolj zaupa..."
  Polona in Boni
 • "Ko sva vadili predstavljene tehnike,Bina ni bila več tako vznemirjena...."
  Anja in Bina
 • "Všeč so mi konstruktivne debate in napotki,tu se vidi profesionalnost..."
  Sabina in Ben
 • "Tako jaz, kot tudi moja kužka Coco in Badžo, uživamo v delu z Anito!..."
  Maja, Coco in Badžo
 • "Anita je vedno nasmejana, sproščena in ima krasne metode za učenje ..."
  Mateja in Zanna
 • "Moji punci sta bili navdušeni in sta vedno komaj čakali da se dobimo ..."
  Renata in Jack

Preberi več mnenj...>

Prijavite se na novičke o šolanju psov in pasji psihologiji!

guarntee