Kako pasja mama vpliva na svojega mladička?

Mom-Dog-With-Puppies

Ste vedeli, da ima količina in kvaliteta materinske skrbi za pasjega mladiča zelo pomemben vpliv na način spoprijemanja s stresom tega mladiča, ko odraste?

Z izrazom materinsko vedenje in materinska skrb mislimo na različna vedenja, ki jih pasja mama kaže, npr. lizanje, uleganje za sesanje, anogenitalna stimulacija za odvajanje, skrb ta dlako mladička, pregrizenje popkovine, disciplina, zaščita, regurgituracija itd.Več študij je pokazalo, da količina in kvaliteta skrbi pasje matere, ki jo dobi pasji mladič vpliva na njegov stil spoprijemanja s svetom, ko odraste. Ravno materina skrb je ključni dejavnik pri razvoju mladička v odraslega psa, ki bo sposoben učinkovitega spoprijemanja z izzivi okolja.

Študije so pokazale, da za razvoj mehanizmov spoprijemanja s stresom v odraslosti ni najpomembnejši stres, ki ga povzroči ločitev mladička od mame ali izpostavljenost okoljskim dejavnikom. Kot najpomembnejše so se izkazale drobne spremembe v materini skrbi in vedenju, ko je pasji mladič po ločitvi ponovno v svojem “gnezdu”. Materinsko vedenje je očitno povezano z mladičkovo odsotnostjo iz “gnezda” in njunim ponovnim snidenjem, takrat je mama še posebej zainteresirana za mladička, ga prevoha, liže in intenzivneje kaže druga materinska vedenja. Mladičkova sposobnost spoprijemanja s stresom v odraslosti je očitno povezana s sprostitvijo oxytocina kot odziv na materino lizanje, porivanje s smrčkom in drugo kontaktno vedenje.

Vir: Lindsay, S.R. (2005) Handbook of applied dog behaviour and training. Volume Three: Procedures and Protocols. Blackwell Publishing, Iowa, USA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prijavite se na novičke o šolanju psov in pasji psihologiji!

Pridružite se nam na Facebooku!