5 načinov, kako zmanjšati stres v tečaju

dog-obedience-class

V tečajih šolanja psov je zelo pomembno, da inštruktorji prepoznamo stres pri psih, saj lastniki teh znakov še ne poznajo dobro ali pa ne vedo, kako reagirati. Običajno so pod velikih stresom takrat tudi oni sami, saj ne znajo in ne zmorejo umiriti psa. Mi, ki vodimo tečaj pa smo tudi pod stresom, saj je na nas odgovornost, da izpeljemo tečaj in obvladujemo celo skupino.

Kaj torej naredimo?

1. Povečamo razdaljo od stresorjev

Če prostor dopušča, je to pogosto najlažji način, da pomagamo psu. Če je pes pod hudim stresom, kadar je zelo blizu drugih psov, je najbolje, da se z lastnikom umakneta bolj stran. To da se oddalji od stresorjev, mu omogoči da se sprosti in se sploh lahko zbere in uči.

2. Postavimo vidno pregrado

Včasih vadimo na omejenem prostoru in psov ni možno oddaljiti od stresorjev. V takih primerih pride prav vidna pregrada. Lahko gre za nekaj čisto preprostega, npr. damo odejo ali rjuho čez oviro ali dva stola. To je še posebej v pomoč tistim psom, ki doživljajo stres ob pogledu na druge pse. Blokiranje očesnega stika lahko predstavlja zelo hiter način zmanjšanja stresa v tečaju.

3. Povečamo hitrost nagrajevanja

Če pes sicer je priboljške, ampak hkrati veliko pogleduje okoli in izgublja koncentracijo, saj ga drugi tečajniki zelo motijo in dela minimalno kot lahko, da dobi priboljšek, potem spodbudimo lastnika, da nagrajuje bolj pogosto, priboljšek vsako sekundo, za vsako stvar, ki jo naredi prav. To nekaterim psom omogoči hitrejše napredovanje in da se bolje osredotočijo na lastnika in ne na okolje.

4. Naredimo enostavne vaje, pri katerih je pes uspešen

Kadar pes že obvlada določena vedenja, poslušnost, ga lastnik ne nagrajuje več za manjše stvari tako pogosto. Vendar pa je v situacijah, kadar je pes pod stresom, lahko zelo koristno, da lastnik zniža kriterij in ga ponovno nagrajuje za manjše uspehe, saj mu tako dvigne samozavest in motivacijo. Trening ne sme biti vedno bolj zahteven in bolj zahteven, saj je to zelo demotivirajoče za psa. Vedno v trening med težje vaje vključimo tudi lažje in nagrajujemo tudi za te.

5. Masaža

Nekateri psi so zelo dojemljivi za dotike in so radi v bližini lastnika, kadar so pod stresom. Če imate takšnega psa v tečaju, lastnika spodbudite, naj ga masira s počasnimi gibi, tam kjer mu ugaja, npr. ušesa ali počasno božanje ob boku. To je uporabno tudi med pavzami med treningom.

Te ideje vam lahko olajšajo delo, hkrati pa so koristne tudi za vaše tečajnike in njihove pse, saj se bodo naučili zelo uporabne lekcije – in sicer takšne, ki je bodo uporabljali tudi izven tečaja – kako opaziti stres pri svojem psu in kako ravnati takrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prijavite se na novičke o šolanju psov in pasji psihologiji!

Pridružite se nam na Facebooku!